Episode 172 – Vargtimmen (1968)

Idag ska vi dyka in i den mystiska, mångfacetterade och smått neurotiska världen av en av Sveriges största filmskapare genom tiderna – Ingmar Bergman – mannen som gjorde ångest och existentiella kriser till något av en konstform. Han är regissören som fick oss att undra varför vi fortfarande känner oss ensamma trots att vi är omgivna av människor, och varför vi alltid hamnar i svåra samtal med döden vid ett schackbräde.

Bergman är känd för att ha en förkärlek för tunga teman – döden, Gud, meningen med livet och andra lätta ämnen man vanligtvis tar upp över en fika. Men låt oss inte glömma att han också kunde få in en och annan skämtsam replik och absurda situationer i sina filmer. Vi lovar att inte bli alltför allvarliga… eller åtminstone ska vi försöka…

Dagens film: Vargtimmen (1968)
På en karg klippö bor stafflimålaren Johan Borg med sin gravida hustru Alma. Johan finner inte längre inspiration för sina tavlor i det stränga landskapet och hans oförmåga att arbeta går hand i hand med att han glider in i en sinnessjukdom. Han plågas av svårmod och grubblerier och börjar se syner.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)