Fredriks 31 filmer till Halloween. nr 12 Savage Weekend

Film nr 12: Savage weekend regiserad av David Paulsen år 1979.

Handling: skillmässan har tagit hårt på Marie (Marelyn Hamil) så hon och fyra vänner åker ut till en stuga på landet för att kopla av. Men det smyger någon i buskarna som hysser onda avsikter.

Recension: denna film har jag sett för länge sedan och tänkte att det är dags igen att damma av den. Man ser ofta något nytt när man återvänder till en film och denna gång slog det mig hur pass många likheter det fans till Ty West film X, den första filmen jag recenserat i denna 31 filmer till Halloween. Ty West gjorde en hyllning till 70- talet sleasiga slasherfilmer och denna film är direkt från denna era.

70-talet var en annan tid helt klart. Mycket naket och sex dock med en väldigt positiv syn på sex. Inte det straffade som senare kom att dominera 80-talets slasher filmer där sex är omoral och leder till döden. Endast den som inte har sex lever vid filmens slut. I denna film har alla ihop det med alla, visserligen dör de ändå men filmen har ingen ton av att personerna förtjänar att dö eller att de är omoraliska för din lust. Snarare verkar vissar filmen att de lever sina bästa liv och sex är en del av det.

Filmen var också överraskande hbtq positiv då en av gästerna är en ganska femenin bisexuell man som portererad positivt istället för en freakshow.

Filmen gjordes 1976 men hamnade på hyllan fram till 1979. Anledningen var att marknaden var mättad med likande filmen även om filmen slut med sin maskerade mördare var något nytt. När Halloween kom 1978 blev det ett rejält uppsving för filmer med maskbeklädda mördare vilken denna film har. Dock var savage weekend hopplöst daterad och andades för mycket sex explotation vilket hämade dess framgångar. För sin egen samtid var den både före och efter sin egen tid. Men sen har filmen överlevt som en drive in film eller hyrvideo. Så pass att den blivit restaurerad och fått bluray release.

Är den sevärd då? Nja. Den har sin charm och andas 70-tal vilket är nostalgiskt. Men den är också ganska långsam men har också sina stunder då den briljerar. Ojämn men sevärd för den som gillar 70-talets explotation filmer.

Betyg: 💀💀💀 av 5

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)