Fredriks 31 filmer till Halloween. nr 1: X

Film nr 1: X regisserad av Ti West år 2022.

Handling: året är 1979 och en grupp filmskapare ser en möjlighet att göra framgång i den nya hyrvideomarnaden. Specifikt hyrvideos för porrfilmer. De har hyrt en stuga i obyggden för att spela in deras film ”Bondens döttrar”. Skaparglödjen är på topp och framtidsdrömarna är höga. Dock så verkar det äldre paret i grannhuset ha ett ohälsosamt intresse till vad de gör.

Recention: regissören Ti West är känd för att göra filmer som är långsamma i sin utveckling och X är inget undantag. Istället för att kasta oss in i skräcken bygger han långsamt upp en atmosvär av obehag innan hela helvete bytter lös i filmens andra hälft. Innan dess har vi som publik fått stifta bekantskap med filmens karaktärer som är mycket lätta att tycka om. Filmen käns inte explotativt eller sleazy trots sitt ämne vilket hade varit lätt att göra när mycket kretsar kring att göra en porrfilm. Istället har vi ett studium av mycket mänskliga karaktärer med brister och fel samtidigt som de är mycket sympatiska.

Mycket av filmen kretsar sexualitet och lust. Både hur frigörande och destruktivt sexual driften kan vara. Den drivande faktorn till när allt går fel är mycket basserat i osäkerhet och ytlighet vilket blir drivkraften för filmens mördare. Inte att hotet vill begränsa sexualiteten hoss människor utan att den kräver det som en självklarhet och slår ut med dödlig kraft när hen neckas sex.

Filmen är stämningsfull och mycket snyggt filmad. Vi går från ett ganska stillsamt drama till ett groteskt blodbad. En mycket underhållande film med många bottnar kring den männskliga lusten och synen kring sex.

Betg: 🎬🎬🎬🎬🎬 av 5. Fullträff direkt.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)