Fredriks 31 filmer till Halloween nr 13: Fredagen den 13:e (1980)

Regisserad av Sean Cunningham.

Handling: en grupp ungdomar har åkt till sommar collot Camp crystal lake för att renovera det. Lägret har varit nerlagt i decennier efter ett rysligt dubbelmord ägde rum där. Men nu ska det öppnas igen. Dock är det någon som inte vill se lägret öppna igen.

Recension: dagen till ära så kändes det passande att se om denna ikoniska film. Jag har en stark förkärlek till slasherfilmerna och denna film är den som populariserade gengern. Den är inte först, Halloween från 78 är mer ett rimligt startskott men den film som alla kom att härma var just Fredagen den 13:e.

Jag har sett denna film många gånger och jag tröttnar aldrig. Vilket kan tyckas märklig för handlingsmässigt är filmen väldigt tunn. Det händer inte heller så mycket mellan morden. Vi har inga direkta draman och konfliker mellan karaktärerna som är brukligt i de flesta fiomer för att få storyn att gå. Istället är det mest ungdomarna som larvar omkring och lever sina bästa liv och jag tycker det är enormt trivsamt. De är kompisar på äventyr ovetandes om att en galning lurar i skogen. Det är ytterst få filmer där karaktärerna bara går omkring och är. I vanliga fall skulle jag slå ner på det med motivering att filmen bara död tid för att nå långfilms längd. Men fredagen kommer undan med det för jag finner personerna trivsamma. Sen finner jag också filmen ytterst sexpositiv. Det fins inget moraliserande kring de sexuellt aktiva karaktärerna, de är inte uppmålade som avvikande eller otrevliga. De är bara vanliga människor. Mycket trivsamt.

Denna film är för mig en varm filt att svepa sig in i. Nostalgi och mysfaktor som slår genom taket. Men den kanske tilltalar min generation och äldre bättre. Det skulle vara spännande att veta vad de yngre generationerna tycker om denna. Mina fördomarna säger att filmen kommer upplevas som trust och långsam kontra dagens filmer med mycket högre tempo samt bättre special effekter. Men vem är jag att läga ord i någon annans mun.

För mig är detta en fullträff. Det är också kul att denna film som blev så utskälld av sin egen samtid nu finner sig själv som en av de största på den filmhistoria himlen. Av kritiker avskydd men av publiken älskad.

Betyg: 🪓🪓🪓🪓🪓 av 5

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)