Fredriks 31 filmer till Halloween nr 14: I Walked With A Zombie (1943)

Från 1943 regisserad av Jacques Tourneur.

Handling: sjuksköterskan Betsy (France Dee) får jobb på en sockerplantage i Haiti för att se efter Tom Hollands (Tom Conway) sjuka fru. Frun verkar vara som i ett zombie tillstånd. Betsy börjar undersöka om hon kan hjälpa henne.

Recension: det är alltid kul att se en zombie film innan night of the living dead gjorde om hela gengern. Här är det magi och inga kannibalistiska odöda som gäller. Zombin är ett redskap för någon som utövar magi och har ingen egen agens alls.

Filmen är en romantisk, poetisk och kuslig film. Den fullkomligt dryper av atmosfär. Det är inga zombie attacker där kvinnor springer i panik eller där våra hjältar måste strida för sina liv. Det är en somber och långsam film om kärlek och om sorg. Det fins ingen direkt skurk som är roten till det onda utan det hela är mer en tragedi historia om olycklig kärlek.

Jag fann denna film ytteters tilltalande då jag har svårt att jämföra den med något annat. Den följer inte de klassiska skräckfilms tropen utan går efter sin egen rytm. Och skräcken i filmen är den kusliga stämning den bygger upp. Den är lite väl långsam ibland med tacksamt nog inte så lång, ca 1 timme och 10 minuter, så den blir aldrig dryg att se.

Vacker och välspelad tragedi drama med kusliga förtecken med zombies innan de börjar äta folk. Jag älskar denna film och är lite bitter att jag inte sett den förens nu. Väl värd att se

Betyg: 💔💔💔💔💔 av 5

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)