Fredriks 31 filmer till Halloween nr 22: Splice (2009)

Från 2009 regisserad av Vincenzo Natali.

Handling: forskar paret Clive och Elsa (Brodey och Polley) drömmer om att bli berömda inom genteknik. Och de verkar få sin stora genombrot när de lyckas skapa liv genom att korsa mänskligt dna med flera olika djur. Men till vilket pris?

Recension: Splice är en modern Frankenstein berättelse. Dr Frankenstein är så förblindad av sin iver att skapa liv att han inte tänker på vad han ska göra med det när han väl skapat det. Det är därför hans skapelse blir ett monster. Varje barn behöver omsorg, kärlek och vägledning men dr Frankenstein har inte ens tänk i dessa banor. Samma händer i Splice och fokuserar mer på just reaktionen mellan deras skapelse och dem själva. Sympoliken till en familj är slående, man och kvinna skaffar barn tillsammans och ser det växa upp framför sig. Men i detta fall så har barnet skapats i ett laboratorium. Och precis som dr Frankenstein har de svårt med hur de ska förhålla sig till barnet. Är det ett barn eller är det ett djur som de kan göra tester på. Det kliniska och akademiska klarar de av men det mellanmännskliga är svårare då det inte lika svart och vit så som kliniska tester är. Sen har de gjort det extra svårt för sig genom att ge sitt barn dna från djur vilket gör att hon har impulser och drifter som de själva inte har. Hur förklarar man för en katt att det inte är ok att jaga en råtta?

Detta är för mig en exelent skräckfilm om vetenskap som inte används på rätt sätt och om vikten av att behandla sina medmänniskor med omsorg. Gör man inte det så riskerar man att skapa monster.

Betg: 👨‍🔬👩‍🔬👨‍🔬👩‍🔬 av 5

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)