Fredriks 31 filmer till Halloween nr 24: Black Narcissus

Film nr 24: Black Narcissus regiserad av Michael Powell och Emeric Pressburger år 1947.

Handling: en grupp nunnor får i uppdrag att återuppväcka ett misslyckat projekt att starta ett kloster i Himalayas berg. Ivern och intentionen är god men klimatet är svårt och kulturerna är långt ifrån varandra. Det är påfrestande och alla reagerar olika på stressen. Vissa lite sämre än andra.

Recension: för det första är detta inte en skräckfilm. Inte ens en thriller. Detta är ett drama om svårigheter att starta ett nunnekloster. Ett synerlige bra sådant. Mycket välspelat och vackert. Filmen var också nyskapande då denna film var bland de första att använda målade bilder för att klippa ihop med inspelat material, så kallade matte paintings, för att få visuella effekter framför allt i landskapsvyer. Detta gjordes för att kunna se höjden från klippan vilken nunnorna ringer i klockan varje morgon.

Men vad har detta att göra med skräck? Jo, denna film sätter också tonen för att följa en karaktärs nerstinging i galenskap vilket kom att efterliknas i många andra thrillers och rysare. Och filmen spännande final är som hämtat ur en skräckfilm när mördaren smyger på sitt tilltänkta offer.

Även om detta inte är skräck kom denna film ändå att påverka hur man porträtterar galenskap och bygger spänning vilket mången läskig film kopierat med varierad framgång.

Utöver det är detta en fantastisk film med starka kvinnor som får ha agens som tas på alvar och vara drivande i filmens handling. Något som var långt ifrån vanligt under Hollywood under denna era.

Sen finns det problematiska delar till denna film i form av brown face, vita skådespelare som spelar mörkhyade personer. Det var inte ok då och det är inte ok idag. Men man tänkte anlorunda i Hollywood under 40-talet.

Dock är detta ett mästerverk enligt mig som tog mig med överraskning. Inte bara för att den är så bra i sig utan även att jag så tydlig kunde se hur denna film inspirerat just skräck och thriller samt andra spänningsfilmer utan att själv vara inom den kategorin.

Betyg: ⛪⛪⛪⛪⛪ av 5. Fullt betyg! Gå och se om du gillar filmhistoria.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)