Fredriks 31 filmer till Halloween nr 5: Cat People (1942)

Regisserad av Jacques Tourneur.

Handling: Irena (Simone Simon) möter Oliver (Kent Smith) och blir förälskad. Det blir giftermål men Irena blir allt mer nervös. Hon är rädd att om hon ger efter för sina starkaste känslor så kan hon drabbas av den förbannelse som hennes mor talade om, förbannelsen om kattmänniskorna.

Recension: Detta är en psykologisk rysare om en kvinnas nerstigning i galenskap och om ett äktenskap som stegvis trasas sönder på grund av mental ohälsa. Jag kunde inte låta bli att tänka på the Babadook då det fins lite liknande ämnen i båda. Är det vanisnnes föreställningar som vi får se eller är det något övernaturligt på gång?

Likt Babadook lämnar filmen det öppet för tolkning, det är ett stort plus för mig. Filmen är en slowburn och dryper atmosfär och stora känslor. Det är inte en monsterfilm med en kattkvinna som mördar folk. Inte för att det är något fel med det, ett par rejäla film mord tackar jag inte nej till. Men denna film är mer i still med the Others, mer fines och skådespel framför spektakulära effekter och spännande jaktscener. Med det sagt brukar dock cat people räknas till den första filmen som använder en jumpscare, alltid något.

Jag fann denna film briljant och välspelad. Betydligt mer mångbottnade än många av sinna samtida monsterfilmer. Plus det finns mängder med söta katter i filmen. Detta blir den första fullpottaren för halloween listan.

Betyg: 🐱🐱🐱🐱🐱 av 5.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)